Manuele Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage (MLD) is een massagetechniek die het lymfestelsel activeert. Het doel van deze massage is om dit essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het menselijk lichaam te versterken. In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking op de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot.

Lymfe is vrijwel overal in het lichaam te vinden. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen (de lymfebanen), die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen concentraties van lymfeklieren, namelijk onder de oksels, in de lies en in de hals en nek. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie van het lichaam.
Andere belangrijke functies van het lymfestelsel zijn de afvoer van een teveel aan vocht en het vervoer van afvalstoffen uit het weefsel.

MLD bevordert de afvoer van vervuilde lymfe, waardoor er plaats komt voor schone lymfe en de celstofwisseling kan verbeteren. De belasting van het lymfestelsel is groot in onze huidige maatschappij. Gebrek aan beweging, stress, ongezonde voeding zorgen voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed kunnen hebben.

Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard. MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Naast een positieve beïnvloeding van de hierboven genoemde symptomen is MLD een prima behandelingsmethode voor en na operaties, bij kneuzingen en bij behandeling van littekens. Ook bij zogenaamde ‘rusteloze benen’ kan MLD leiden tot een vermindering van de klachten.

Het kan ook helpen bij het herstel van spier/gewrichtsklachten (overbelasting) na een flinke inspanning van het bewegingsapparaat. MLD kan tenslotte ook helpen ter verbetering van stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (ook postnataal) en werkt ondersteunend bij verslapping van de huid en het direct daaronder liggende weefsel ten gevolge van bij voorbeeld een vermageringskuur. Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stress. Door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel (parasympaticus) kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen.

MLD kan NIET worden ingezet bij acute infecties, trombose en bij hart- en nierfalen.
Aangezien lymfe een langzaam stromende vloeistof is, zal een MLD behandeling met een zekere regelmaat plaats moeten vinden. Dit is afhankelijk van de aard van de klacht(en) en kan variëren van meerdere malen per week tot één maal per maand. En kan dan gedurende de behandeling afgebouwd worden.

Een MLD-behandeling duurt 30 tot 60 minuten.
Het komt regelmatig voor dat relaties tijdens de behandeling (bijna) in slaap vallen ten gevolge van het rustgevende en ontspannende effect van de MLD.